सामग्री-
1 कप (250 ग्राम) रिकोटा चीज़
1 /4 कप पिसी चीनी
1 बड़ा चम्मच आम का गूदा या प्यूरी
8 -10 केसर के धागे
4 -5 पिस्ता बड़े टुकड़ों में कटे हुए सजाने के लिए
1 छोटा चम्मच घी
1 माइक्रोवेव सेफ बाउल
विधि -
- रिकोटा चीज और चीनी को एक माइक्रोवेव सेफ बाउल में डालकर 1 मिनट हाई पर माइक्रोवेव करे
- इसे निकालें और अच्छी तरह चलाकर फिर 1 मिनट है पर माइक्रोवेव में रखे।
- इसी तरह, यही क्रम और 4 -5 बार दोहराएं जब तक कि यह दरदरे छेने जैसा न दिखने लगे। हर 1 मिनट बाद बाउल को माइक्रोवेव से बाहर निकालकर अच्छी तरह चला लें।
- फिर इसे बाहर निकालें और इसमें मैंगो प्यूरी डालकर फिर से आधा मिनट के लिए माइक्रोवेव करें
- अब इसमें केसर के धागे दाल कर इसे करीब 2 -3 मिनट तक बाहर ठंडा होने दें.
- अब अपनी हथेलियों पर हल्का सा घी लगाकर, एक चम्मच मिश्रण लें और हलके साथ से उसकी गोलियां बना लें.
- इन गोलियों को मनचाहा आकार दें।
- अब इनके ऊपर केसर के धागे और कटा पिस्ता लगाकर करीब आधा घंटा फ्रिज में रख दें
- आपके मैंगो केसर डिलाइट तैयार हैं, इन्हें एकदम ठंडा ठंडा परोसें।
Mango Saffron Delight
Ingredients:
1 cup (250 g) Ricotta cheese
1/4 cup powdered sugar
1 tbs mango pulp or pure
8-10 threads of saffron
4 -5 pistachios chopped to decorate
1 tsp ghee
1 Microwave Safe Bowl
Method:
- · Take ricotta cheese and sugar in a microwave-safe bowl.
- · Mix them vigorously.
- · Microwave it on high for one minute.
- · Then microwave again for one minute and take out it from the microwave and mix it well.
- · Repeat this process for another 4-5 minutes till the cheese sugar mix will slowly thicken and will slightly grainy.
- · Make sure you keep stirring the mix for every one minute and don’t let the cheese stick to the bottom.
- · Now add Mango pulp or pure and mix thoroughly.
- · Microwave it for half more minute again.
- · Add the saffron now and mix well.
- · Let the mix cool for 2 to 3 minutes.
- · Now grease your palms with ghee generously and take a small quantity of the cheese mixture and roll it into a round ball or as per your preference.
- · Garnish them with couple of saffron thread and chopped pistachios and refrigerate them for at least half an hour
- · Best to serve chilled.
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